WWF Ελλάς «Μαθητές σε δράση για το Κλίμα» – Ενεργειακή αυτονομία με «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα

Μέσα από το φετινό πρόγραμμα του WWF «Μαθητές σε δράση για το κλίμα», η Ε? τάξη του σχολείου μας, υλοποιεί το δικό της project, στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων, με θέμα : Ενεργειακή αυτονομία με «πράσινο» ηλεκτρικό ρεύμα.

Πριν από τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκε στο σχολείο μας πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Πετύχαμε μείωση πάνω από 10% του συνολικού ενεργειακού κόστους της σχολικής μονάδας γιατί οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν ως προς το να ανάβουν τα φώτα μόνο όταν χρειάζονται αλλά και στη εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή ζωή του σχολείου. Είχε γίνει τότε συζήτηση για μελλοντική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην ταράτσα του σχολείου. Είναι γνωστό ότι το υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα. Η ιδέα μας φέτος βασίζεται στην εγκατάσταση αυτών των συστημάτων σε μία μόνο τάξη με αυστηρά ελεγχόμενη και αυτοματοποιημένη χρήση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας το αρχικό κόστος εγκατάστασης με χαμηλότερης απόδοσης φωτοβολταϊκά πάνελ.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να προτείνουν τις δικές τους ιδέες για να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αειφόρο σχολείο. Ένα αυτάρκες, φιλικό και βαθιά φιλοπεριβαλλοντικό σχολείο το οποίο μπορεί να πετύχει μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και να εξοικονομήσει πόρους και χρήματα.

Χωριστήκαμε σε ομάδες ανάλογα με το είδος του ανθρακικού αποτυπώματος που θέλουμε να μελετήσουμε και λειτουργήσαμε ως νεαροί «σχεδιαστές» πρακτικών λύσεων για τη μείωσή του. Διατυπώσαμε το πρόβλημα, σκεφτήκαμε πολλές ιδέες για λύσεις και επιλέξαμε την πιο αποτελεσματική και ρεαλιστική.

Στόχος μας, βέβαια, δεν είναι μόνο το οικονομικό όφελος αλλά και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Πιστεύουμε ότι στο άμεσο μέλλον το σχολείο μας θα πετύχει να αναδείξει την καινοτομία της ιδέας, τη συμβολή της στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αντιμετώπιση ευρύτερων προκλήσεων, όπως η προστασία των φυσικών πόρων και η κλιματική αλλαγή. Οι μαθητές μας θα δουν, θα γνωρίσουν και θα εξοικειωθούν με τις νέες καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες, θα ανταλλάξουν εμπειρίες, αλλά και θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες στον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Με αυτό τον τρόπο το σχολείο θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς την εκπαίδευσή τους, τροφοδοτώντας τους με σύγχρονη γνώση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και διασφαλίζεται μέσα από τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες μας, ένα βιώσιμο, καλύτερο μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά την Ομάδα Περ. Εκπαίδευσης του WWF Ελλάς.

Απολαύστε τη δημιουργία τους:

 

Μπορείτε να αφήσετε σχόλια σε αυτό το άρθρο.