Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νίκη Σαραφίδου
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 , η Ε΄1 τάξη ασχολήθηκε με το Σύνδρομο DOWN .
Αρχικά , οι μαθητές κλήθηκαν να παρατηρήσουν φωτογραφίες 3 παιδιών και να επισημάνουν τις ομοιότητες τους .
Κατά την διάρκεια της συζήτησης , κάποιος μαθητής είπε ότι τα παιδιά αυτά έχουν Σύνδρομο DOWN .
Η δασκάλα ρώτησε αν γνωρίζουν τι είναι το Σύνδρομο DOWN .
Στη συνέχεια , ενημέρωσε τους μαθητές πως ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο , από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).
Έπειτα , μοιράστηκε στους μαθητές μια φωτοτυπία με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες . Οι μαθητές διάβασαν τις πληροφορίες και η δασκάλα προσπάθησε με απλά λόγια να τους εξηγήσει τι περίπου είναι το Σύνδρομο Down .
Μέσα στην τάξη υπήρξαν μαθητές που είχαν στον οικογενειακό ή κοινωνικό τους περίγυρο άτομα με Σύνδρομο Down και οι οποίοι μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους τις εμπειρίες τους .
Αμέσως μετά , έγινε προβολή 4 βίντεο . Στο πρώτο βίντεο , 2 κορίτσια με Σύνδρομο Down εξηγούν με τον δικό τους τρόπο τι είναι το Σύνδρομο Down . Στο δεύτερο , ένας Ισπανός μιλάει για τη ζωή του . Στο τρίτο , τα παιδιά γνώρισαν έναν Έλληνα Παραολυμπιονίκη . Και στο 4 βίντεο παρουσιάστηκαν διάφορες ασχολίες των ατόμων με Σύνδρομο Down .
Τέλος , επισημάνθηκε πως τα άτομα με Σύνδρομο Down δεν θα πρέπει να υφίστανται κοινωνικό ρατσισμό , γιατί έχουν και αυτά τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα χαρισματικά άτομα.
Είναι βέβαιο πως μέσα σε ένα κοινωνικό σχολείο, οι μαθητές θα διδαχτούν την ισότητα και τον σεβασμό στον άνθρωπο .
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε , ότι οι διακρίσεις ανάμεσα στους ανθρώπους είναι ανεπίτρεπτες και μόνο οι ανθρωπιστικές αρχές και αξίες καθώς και η ανεκτικότητα θα διαμορφώσουν ένα κόσμο δίκαιο και πολιτισμένο.