Εκπαιδευτική επίσκεψη της Δ΄ τάξης στο Μουσείο της Ακρόπολης

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χριστόπουλος Γιώργος, Ελευθερίου Ευσταθία

Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018,  οι μαθητές της Δ? τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Ακρόπολης .

Το μουσείο της Ακρόπολης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2009. Έχει κατασκευαστεί από ατσάλι, γυαλί και τσιμέντο και εκμεταλλεύεται άριστα το φυσικό φως, για να αναδεικνύονται τα περίπου 4.000 εκθέματά του, που έχουν βρεθεί πάνω στο βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδες, καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από τη Μυκηναϊκή εποχή έως τη Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα. Ο τελευταίος όροφος (αίθουσα Παρθενώνα) έχει τις διαστάσεις και τη διεύθυνση του Παρθενώνα. Στο Μουσείο δεσπόζουν η ζωφόρος του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου και τα διάσημα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής και του χρυσού αιώνα του Περικλή.

Αρχικά περπάτησαν στο γυάλινο δάπεδο (που έκανε πολλούς από τους μαθητές μας να αισθανθούν ανασφάλεια), όπου μπορούσαν να παρατηρήσουν και να απολαύσουν εκτεταμένα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, που αποκαλύφθηκαν με τις ανασκαφές.

Μπαίνοντας στην αίθουσα του μουσείου, άφησαν τις τσάντες τους στο βεστιάριο και με τη βοήθεια των ξεναγών ταξίδεψαν στον χρόνο, σχεδόν 2500 χρόνια πίσω. Με τον ανελκυστήρα ανέβηκαν στο τρίτο επίπεδο όπου βρισκόταν η αίθουσα του Παρθενώνα.

Εκεί αντίκρισαν την ορθογώνια κατασκευή με τις αντίστοιχες διαστάσεις του πραγματικού ναού. Οι διαφανείς υαλοπίνακες επιτρέπουν την άμεση οπτική επαφή με το αρχιτεκτονικό μνημείο της ακρόπολης από το οποίο προέρχονται ενώ προσομοιάζουν τις αρχικές συνθήκες φωτισμού των γλυπτών. Οι μετόπες και οι ζωφόροι κοσμούνταν με θεματογραφίες από τον Τρωικό πόλεμο, τις Αμαζόνες, τις Κενταυρομαχίες και τα Παναθήναια.

Τα εντυπωσίασε περισσότερο η απεικόνιση της πομπής των Παναθηναίων και τα δύο αετώματα, που είχαν γλυπτά από τη γέννηση της Θεάς Αθηνάς και τις Γιγαντομαχίες.

Στεναχωρήθηκαν για τον μεγάλο αριθμό αντιγράφων και προβληματίστηκαν γιατί τα πρωτότυπα δυστυχώς βρίσκονται σε μουσεία εξωτερικού (Βρετανικό, Λούβρο).

Μετά από την ξενάγηση, κάθισαν σε διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου για να ζωγραφίσουν, με διάφορες τεχνικές, εικόνες εκθεμάτων του μουσείου.

Τα παιδιά συμμετείχαν με πολλή διάθεση και ενδιαφέρον, θαύμασαν τα εκθέματα του Μουσείου και ενθουσιάστηκαν που ήρθαν σε επαφή με την αρχαία κληρονομιά του τόπου μας.

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.