ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ (ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
(ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ)

Αρ.Πρωτ.Φ.14/ΦΜ/156364/Δ1/20-09-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ B? ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ & ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Email : spudonpe(ΣΤΟ)minedu.gov.gr
Πληροφορίες : Β. Τζιντάνου, Γ. Μέττα
Τηλέφωνο : 210 344 3318
FAX : 210 344 3354

ΘΕΜΑ: Υλοποίηση προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» σε σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπ/σης

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/8-8-2018 Υ.Α. (ΦΕΚ 3508Β?/21-8-2018), η Υπηρεσία μας προβαίνει σε οδηγίες ως προς την εφαρμογή του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα».

Συγκεκριμένα, σας ενημερώνουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά εντός του διδακτικού έτους 2018-2019 για όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Πίνακα 1 και 2 (συν. 1). Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος θα ανακοινώνεται σε κάθε σχολική μονάδα εγκαίρως από το Ανάδοχο.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ? ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών (συν. 2, υπόδειγμα υπεύθυνων δηλώσεων).

Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και είναι ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με το Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (Π.Δ. 97/2017 (ΦΕΚ 109/Α? /01-08-2017)) ως ακολούθως:

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» μεταβαίνουν στις οριζόμενες από το Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» διαρκεί ως τις 13.45 για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο. Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» λήγει, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΑ Δ. ΣΧ. ΜΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ 4/ΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ
ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
08.00?08.15 15΄ Υποδοχή μαθητών
08.15?09:40 85΄ 1η διδακτική περίοδος
09:40?10:00 20΄ Διάλειμμα
10:00?11:30 90΄ 2η διδακτική περίοδος
11:30- 11:45 15΄ Διάλειμμα
11:45?12:25 40΄ 5η διδακτική ώρα
12:25?12:35 10΄ Διάλειμμα
12.35?13:15 40΄ 6η διδακτική ώρα(Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)
13.15-13.20 5? Μετάβαση μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης στην-στις αίθουσες σίτισης
13.20-13.45 25? Σίτιση για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα και συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα»
13.20-14.00 40? 1η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος Σίτιση-χαλάρωση για τους μαθητές που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίασή τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίζουν

α) τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος

β) τις ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση της όλης διαδικασίας και γενικότερα τη ρύθμιση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας.

Όσον αφορά τα ολιγοθέσια σχολεία και ειδικότερα τα 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια και λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους, δίνεται στο σχολείο, με σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων, η δυνατότητα επιλογής του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα διατροφής των σχολικών γευμάτων και υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. α3, του άρθρου 1, της με αρ. πρωτ. Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/8-8-18 Υ.Α. (ΦΕΚ 3508Β?/21-8-2018), οι Διευθυντές των συμμετεχόντων Δημοτικών Σχολείων οφείλουν να συγκεντρώσουν τις Υπ. Δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα (συν. 2 ), όπου θα αναφέρονται τυχόν αλλεργίες – δυσανεξίες αυτών και να τις αποστείλουν στο/στους Συντονιστή/ές του προγράμματος στην οικεία Δ/νση Π.Ε. μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018.

Περίοδος: ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΜΗΝΕΣ (Νοέμβριος έως και Μάρτιος)
Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
1η εβδομάδα -Κοτόπουλο
ή μπιφτέκια κοτόπουλου
ή γαλοπούλας-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή πατάτες φούρνου

– Σαλάτα

-Μακαρόνια με 4-5 κουταλιές της σούπας κιμά

– Σαλάτα

Φιλέτο ψαριού
(πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους)-Ρύζι ή πατάτες

– Σαλάτα

-Κρέας μοσχαρίσιο

-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή κριθαράκι
ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Αρακάς κοκκινιστός ή λεμονάτος

– Ψωμί

-Τυρί φέτα
ή Ομελέτα
ή βραστό αυγό

– Σαλάτα

2η εβδομάδα – Φιλέτο ψαριού (πέρκα
ή γλώσσα
ή βακαλάος
ή παγκάσιους)- Ρύζι ή πατάτες

– Σαλάτα

-Μπιφτέκια μοσχαρίσια

-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή πατάτες

– Σαλάτα

-Όσπρια (φακές
ή φασόλια
ή ρεβίθια)- Ρύζι
ή Ψωμί

– Τυρί φέτα

– Σαλάτα

– Κοτόπουλο

-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή πατάτες
ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Σπανακόρυζο
ή λαχανόρυζο-Ψωμί ολικής άλεσης

-Τυρί φέτα
ή Ομελέτα
ή βραστό αυγό

– Σαλάτα (λάχανο ή ντομάτες)

Περίοδος: ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟΙ ΜΗΝΕΣ (Απρίλιος ? Ιούνιος και Σεπτέμβριος ? Οκτώβριος)
Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή
1η εβδομάδα -Κοτόπουλο
ή μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή πατάτες φούρνου

– Σαλάτα

– Μακαρόνια με 4-5 κουταλιές της σούπας κιμά

– Σαλάτα

-Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους)

-Ρύζι
ή πατάτες (φούρνου ή σε μορφή πατατοσαλάτας

– Σαλάτα

-Κρέας μοσχαρίσιο

-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή κριθαράκι
ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Σπανακόπιτα (με τυρί φέτα)

-Ομελέτα
ή βραστό αυγό

-Σαλάτα

2η εβδομάδα – Φιλέτο ψαριού
(πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος ή παγκάσιους)- Ρύζι
ή πατάτες

– Σαλάτα

-Μπιφτέκια μοσχαρίσια

-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή πατάτες

-Σαλάτα

-Όσπρια
(φακές ή φασόλια μαυρομάτικα ή χάντρες ή ρεβίθια)- Ρύζι ή Ψωμί

– Τυρί φέτα

– Σαλάτα

-Κοτόπουλο φούρνου

-Ρύζι
ή μακαρόνια
ή πατάτες
ή πλιγούρι

– Σαλάτα

-Φασολάκια
ή μπριάμ (με κολοκυθάκια, πατάτα & λαχανικά)-Ψωμί ολικής άλεσης

-Τυρί φέτα
ή Ομελέτα
ή βραστό αυγό

-Σαλάτα
(λάχανο ή ντομάτες)

Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Σε όποιες τυχόν περιπτώσεις η κατανάλωση του γεύματος δε γίνεται εντός του σχολείου και βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών (π.χ. έκτακτη πρόωρη αποχώρηση μαθητή από το σχολείο), εφιστάται η προσοχή στην τήρηση των όρων που θέτει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Τα γεύματα να διατηρηθούν υπό ψύξη, με την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία τους θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου εντός 2 ωρών από το σερβίρισμα. Σε αυτή την περίπτωση τα γεύματα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο και να καταναλωθούν, αφού ξαναζεσταθούν στους 74 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα.

Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και το σχολείο η κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ?ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Το κάθε προσφερόμενο γεύμα είναι ατομικά συσκευασμένο ανά είδος (ζεστό φαγητό και σαλάτα) σε πλαστικούς περιέκτες μιας χρήσεως (C-PET, A-PET & PP), που κλείνουν αεροστεγώς, ώστε να μην επιτρέπουν τις διαρροές κατά τη μεταφορά και να προστατεύουν τα τρόφιμα από σκόνη, έντομα και άλλες ρυπάνσεις. Το ψωμί είναι συσκευασμένο σε κλειστές ατομικές συσκευασίες.

Κάθε συσκευασία συνοδεύεται από χαρτοπετσέτες και κατάλληλα πλαστικά πιρούνια ή κουτάλια – κατά περίπτωση – καθώς και μαχαίρια (χωρίς προεξοχές και ανωμαλίες) μιας χρήσεως.

Σε κάθε συσκευασία αναγράφεται η ημερομηνία παρασκευής και τα συστατικά του γεύματος (π.χ. σαλάτα εποχής και κυρίως ζεστό πιάτο).

Τα γεύματα είναι τοποθετημένα σε ειδικούς θερμοθαλάμους μεταφοράς τροφίμων με τον ασφαλή ενδεδειγμένο τρόπο. Οι σαλάτες μεταφέρονται σε ψυκτικούς θαλάμους.

Τα γεύματα παραδίδονται στα σχολεία εντός του χρονικού διαστήματος 10:00 -13.00. Ο ανάδοχος υποχρεούται να αφήσει τις μερίδες των γευμάτων σε θερμοθαλάμους και τις σαλάτες σε ψυκτικούς θαλάμους, τους οποίους παραλαμβάνει την επόμενη σχολική ημέρα.

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.