Εκπαιδευτική επίσκεψη της ΣΤ΄τάξης στο Προεδρικό Μέγαρο και στην Προεδρική Φρουρά

Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί: Σαραφίδου Νίκη, Καγκαλίδου Ελένη, Ραφτοπούλου Ρούλα, Στεφανίδης Ιωάννης

Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, η Στ ΄ τάξη στα πλαίσια του μαθήματος της «Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής» επισκέφτηκε το Προεδρικό Μέγαρο και την Προεδρική Φρουρά .

03

Η υποδοχή των υπαλλήλων του Προεδρικού Μεγάρου ήταν ιδιαίτερα εγκάρδια και η ξενάγηση άκρως κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα.

Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από τις τεράστιες αίθουσες και τα ανεκτίμητα κειμήλια που βρίσκονταν μέσα σε αυτές.

Επισκεφτήκαμε τα σαλόνια και την «μικρή τραπεζαρία» του πρώτου ορόφου. Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορική αναδρομή του Μεγάρου και είχαν πολλές απορίες για κάποια αντικείμενα, τα οποία ήταν δώρα ξένων αντιπροσωπειών προς τον εκάστοτε πρόεδρο.

Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στο ισόγειο, όπου είδαμε την αίθουσα αναμονής , το βυζαντινό σαλόνι, την αίθουσα συσκέψεων, την αίθουσα διαπιστευτηρίων και την «τεράστια » αίθουσα δεξιώσεων. Τις εντυπώσεις, βεβαίως, έκλεψε η αίθουσα συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών!!!

014025    6781112η131415

Αφού ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας στο Προεδρικό Μέγαρο κατευθυνθήκαμε προς το χώρο της Προεδρικής Φρουράς. Εκεί είχαμε την τύχη να δούμε την προετοιμασία για την αλλαγή της φρουράς στον μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη . 

[(000363)2016-04-12-20-26-03][(000451)2016-04-12-20-25-20][(000541)2016-04-12-20-26-25]

Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς το τσαρουχοποιείο. Τα τσαρούχια είναι κατασκευασμένα από δέρμα και χρώματος κόκκινου. Στην σόλα, ανάλογα το μέγεθος υπάρχουν 60 έως 120 καρφιά. Αυτό κάνει ιδιαίτερα εντυπωσιακή την κίνηση των Ευζώνων, ειδικά την ώρα των Βημάτων. Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 2,5 κιλά. Πλέον χαρακτηριστικό κομμάτι είναι οι μαύρες φούντες που καταλήγουν στην μύτη του τσαρουχιού. Την εποχή που τα Ευζωνικά Τάγματα ήταν μάχιμα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, οι φούντες έκρυβαν αιχμηρό αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιούσαν στις μάχες σώμα με σώμα.

 

16 18 19 20 22

Τέλος, επισκεφτήκαμε το ραφείο της Προεδρικής Φρουράς, εκεί όπου με πολύ μεράκι και υπομονή ράβονται οι στολές των Ευζώνων. Η Ευζωνική στολή είναι παγκοσμίως γνωστή και εμφανίζεται ουσιαστικά με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Μετά το 1821 η Φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη Εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης. Η Ευζωνική στολή φέρει και τον συμβολισμό της σκλαβιάς από τους Τούρκους αφού οι Δίπλες της Φουστανέλας είναι ίσες με τα χρόνια της σκλαβιάς (400). Η Ευζωνική στολή (Φουστανέλα) χρησιμοποιείται μόνο τις Κυριακές, Αργίες και στις περιπτώσεις αποδόσεων τιμών σε αρχηγούς κρατών η σε διαπιστευτήρια. Στις υπόλοιπες μέρες ανάλογα την εποχή (χειμώνα ή καλοκαίρι) χρησιμοποιείται ο ανάλογη στολή. Τον χειμώνα οι Εύζωνες χρησιμοποιούν τον Ντουλαμά που είναι αφιερωμένος στους αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα και που είναι φτιαγμένη από χοντρή τσόχα χρώματος μπλε. Κατά τους καλοκαιρινούς χρησιμοποιείται ο θερινός Ντουλαμάς χρώματος χακί.

2426252730

Όλες οι στολές ράβονται και συντηρούνται από το πολιτικό προσωπικό της Προεδρικής Φρουράς. Η κατασκευή μια Ευζωνικής στολής (30 μέτρα λευκού υφάσματος) απαιτεί 80 ημέρες για να κατασκευαστεί. Μόνο η «φέρμελη» το γιλέκο της Ευζωνικής στολής χρειάζεται ένα μήνα για να κατασκευαστεί.

3635

Για την πραγματοποίηση της  εκπαιδευτικής  επίσκεψης  της   έκτης   (ΣΤ?)  τάξης  του σχολείου μας στις εγκαταστάσεις του Προεδρικού Μεγάρου και της Προεδρικής Φρουράς θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κύριο Μαραυγάκη Μιχάλη, που μεσολάβησε, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη .

Sorry, no comments or trackbacks are allowed on this post.